Începuturile Asociației  Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R.) datează încă din anul 2003, iar din anul 2011, Asociația reunește principalii operatori de distribuție și retail farmaceutic din România. Evidențierea rolului strategic al industriei în sistemul de sănătate din România, prin asigurarea accesului pacienților la medicamente în cel mai scurt timp și în condiții de siguranță si confort, constituie obiectivul principal al Asociației.

De-a lungul timpului, A.D.R.F.R. a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea și modernizarea sectorului farmaceutic la nivel național și la îmbunătățirea politicilor de sănătate în România şi reprezintă în continuare un partener constant şi de încredere atât pentru autoritățile din domeniul sănătății, cât şi pentru asociațiile profesionale şi asociațiile de pacienți.

În baza unui protocol de colaborare semnat cu Ministerul Sănătății în anul 2013,  A.D.R.F.R. face parte din grupurile de lucru constituite la nivel Ministerului Sănătății care tratează teme cu impact major asupra sistemului farmaceutic din România pentru creșterea accesului pacienților români la medicație în cele mai bune condiții. (http://old.ms.ro/comunic ate-presa-print.php?id=12562)

Astăzi, Asociația reunește cele mai importante companii din piața de distribuție şi retail farmaceutic din România cu un portofoliu divers şi complet de produse, disponibil la nivel național.

A.D.R.F.R. își propune să fie unul dintre principalii promotori ai dezvoltării şi inovației în sectorul farmaceutic din România.

Începând cu anul 2012, A.D.R.F.R. este membru cu drepturi depline al Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (GIRP-Asociația Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici – www.girp.eu) care reunește asociații din 34 de ţări europene, reprezentând peste 750 de operatori de distribuție şi lanțuri farmaceutice, inclusiv cele mai mari companii paneuropene de profil..

Din anul 2019, A.D.R.F.R. este membru al European Federation of Pharmachy Chains (EFPC – Federația Europeană a Lanțurilor de Farmacii – www.eufpc.eu), alianță regională a asociațiilor reprezentative din Cehia, Slovacia, Ungaria și România, care reprezintă peste 2.500 de farmacii şi 13.700 specialiști din Europa Centrală şi de Est.

Obiective

Asigurarea accesului pacienților români la medicamentele și tratamentele necesare în cel mai scurt timp și în cele mai bune condiții de siguranță.


Reprezentarea membrilor Asociației în relațiile instituționale și comunicarea publică cu autoritățile centrale și locale, instituții publice, decidenți, lideri de opinie etc.

Reprezentarea membrilor Asociației în relațiile profesionale cu entități precum Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor etc., precum şi asociații ale producătorilor de medicamente, pacienților, medicilor specialiști şi alte asociații patronale.

Dezvoltarea unui parteneriat cu autoritățile din domeniul sănătății pentru a identifica soluții specifice raportate la problemele care influențează disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, în vederea elaborării unor programe și politici publice de sănătate sustenabile.


Contribuția la dezvoltarea economică a României prin activitatea membrilor și prin promovarea dezvoltării și inovației în sectorul farmaceutic din România.

Membri

Distribuitori farmaceutici

Retaileri farmaceutici

Conducere

Asociația este condusă de un Consiliul Director compus din Președinte și doi Vicepreședinți, aleși o dată la doi ani de Adunarea Generală a Asociaților, formată din directorii generali ai celor 8 companii membre. Conducerea executivă este asigurată de un Director Executiv.

Consiliul Director 2024-2025

Cezar Zaharia

CEZAR ZAHARIA

Președinte

CEZAR ZAHARIA

Președinte

Cezar Zaharia este Chief Executive Officer (CEO) al DR.MAX România, subsidiara din România a DR.MAX Group. Anterior preluării conducerii operațiunilor DR.MAX România, Cezar a coordonat în calitate de Country Head activitatea companiei Sandoz din mai multe piețe: România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Malta, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Republica Moldova. În perioada 2011 – 2014 Cezar a fost Director Executiv al companiei Farmexim SA, iar în perioada 2008 – 2011 a fost Director Executiv al companiei Farmexpert DCI SA (actualmente Alliance Healthcare Romania). Cezar și-a asumat de-a lungul carierei un rol activ si constructiv în dialogul instituțional al sectorului farmaceutic cu factorii instituționali, cu mediul asociativ din domeniu, cu profesioniști din domeniul medical și farmaceutic, în vederea susținerii celor mai bune soluții de politici publice pentru întărirea sustenabilității sectorului de distribuție medicamente și retail farmaceutic și pentru asigurarea accesului pacienților români la produse și servicii farmaceutice diversificate și de calitate.

Cătălina Pîntea

CĂTĂLINA PÎNTEA

Vicepreședinte

CĂTĂLINA PÎNTEA

Vicepreședinte

Cătălina Pîntea este Director Public Affairs pentru Grupul Phoenix in Romania, cu o experienta de peste 20 de ani in piata farmaceutica din Romania. Catalina are o expertiza solida atat pe partea de retail farmaceutic, cat si pe partea de distributie, ințelegand in profunzime domeniul farmaceutic si procesele din intregul lant de aprovizionare cu medicamente. Catalina asigura reprezentarea grupului Phoenix in relatii institutionale cu autoritatile relevante si factori de decizie, precum si in relatia cu organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri sau ale industriei la nivel national si european. Catalina a contribuit activ la implementarea cu succes a numeroase proiecte de anvergura in cadrul Grupului si la dezvoltarea retelei de farmacii Help Net in Romania.

Iulian Trandafir

IULIAN TRANDAFIR

Vicepreședinte

IULIAN TRANDAFIR

Vicepreședinte

Cu o experiență profesională în industria farmaceutică de peste 25 de ani, Iulian Trandafir ocupă funcția de CEO al Alliance Healthcare România din anul 2012, operând în cadrul aceleiași companii din anul 1997. Iulian a absolvit Universitatea Politehnică din București, unde a studiat Managementul Sistemelor Tehnologice și a urmat cursurile de Executive MBA ale Kennesaw State University din Atlanta, Statele Unite ale Americii.

Conducere executivă

Avatar

ANCA BABEȘ

Director executiv

ANCA BABEȘ

Director Executiv

Anca Babeș are o experiență de peste 16 ani în Public Affairs, acumulată în proiecte naționale și internaționale. A făcut parte din echipa de consultanți ai Grayling Romania și Point Public Affairs unde s-a specializat în sectorul farmaceutic și de sănătate. Este absolventă a unui Master în Drept Internațional al Afacerilor la Queen Mary, University of London și licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.