PROIECTE

PROIECT ‘’European Academy of Chain Pharmacists’’ – eveniment organizat de European Federation of Pharmacy Chains (EFPC) in perioada’ 7-8 iunie 2022 la Praga, la care au participat 35 de colegi farmacisti din 6 tari europene, inclusiv farmacisti din cadrul companiilor membre ADRFR.

La începutul lunii iunie a avut loc lansarea celui mai recent proiect al European Federation of Pharmacy Chains (EFPC). Denumit ”European Academy of Chain Pharmacists”, acesta a reunit farmaciști din 6 state state europene membre ale EFPC în cadrul unor dezbateri legate de evoluții de actualitate și provocări specifice întâmpinate în cadadrul acestui sector.

Farmaciștii prezenți și-au familiarizat colegii străini cu legislația și normele din țara lor, cu mecanismele de eliberare și distribuire a medicamentelor, ca și cu serviciile pe care le oferă pacienților. În acest fel participanții participanți la prima ediție a ”European Academy of Chain Pharmacists” au putut afla elemente concrete și detalii relevante despre modul speficic de derulare a activității farmaciștilor din Cehia, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Ungaria.

Farmaciștii din România inivitați la ”European Academy Chain of Pharmacists” au subliniat în această ocazie dificultățile întâmpinate în contextul unor marje extrem de mici ale sectorului, ca și problema din ce în ce mai acută de lipsă de resursă umană calificată, în condițiile reducerii numărului noilor absolvenți de farmacie și, în general, al farmaciștilor activi.

Proiect: “Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”, realizat de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA) din cadrul Universității din București pentru Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR).

 

Proiect: Pact de solidaritate privind asigurarea condițiilor tehnice necesare accesului pacienților la vaccinul împotriva virusului COVID-19

Membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R.) au semnat un Pact de solidaritate privind asigurarea condițiilor tehnice necesare pentru facilitarea accesului pacienților români la vaccinul anti-COVID-19 pentru a veni în sprijinul autorităților în implementarea strategiei și a planului de acțiuni privind vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2.

Decizia de a semna acest pact a fost luată de Asociație în contextul în care pandemia COVID-19 reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății și siguranței publice care impune un efort comun din partea instituțiilor statului și a mediului privat pentru a combate pandemia sau, cel puțin, pentru a diminua efectele negative resimțite atât asupra sănătății oamenilor, cât și a economiilor statelor.

Având în vedere experiența membrilor A.D.R.F.R. în activitatea de distribuție și comercializare de medicamente pe teritoriul României, aceștia își manifestă disponibilitatea de a veni în sprijinul autorităților în implementarea strategiei naționale și a planului național de acțiuni pentru asigurarea accesului populației la vaccin.

„Salutăm demersul de realizare a unei Strategii Naționale de Vaccinare și apreciem rolul strategic asumat de către Administrația Prezidențială în dezvoltarea unui mecanism de implementare care să coalizeze toți actorii relevanți. În acest context, considerăm că sectorul de distribuție și retail farmaceutic reprezintă o verigă importantă a sistemului de sănătate din România și trebuie să fie parte integrantă din infrastructura rețelei de vaccinare avută în vedere în cadrul strategiei naționale. Tocmai de aceea, pentru a veni în întâmpinarea acestui demers, am decis semnarea unui Pact de solidaritate care ne va permite să realizăm acțiuni de sprijin sub tutela și directa organizare și supraveghere a autorităților competente, fără a implica vreo acțiune concertată de aliniere între membrii A.D.R.F.R.”, Iulian Trandafir, Președintele A.D.R.F.R

Proiect: Conferința internațională de farmacie “PHARMACY CARE – BEYOND PANDEMIC”, organizată de E.F.P.C., cu sprijinul local al A.D.R.F.R

Conferința “PHARMACY CARE – BEYOND PANDEMIC” s-a desfășurat online pe data de 10 martie a.c., în sistem duplex București – Praga, și a dezbătut teme de actualitate în domeniul farmaceutic, precum: rolul farmaciei în pandemie; inovația și cadrul de reglementare în sectorul farmaceutic; provocări și soluții pentru a rezolva problema lipsei medicamentelor.

Conferinţa “PHARMACY CARE – BEYOND PANDEMIC” a adus laolaltă jucători cheie din sistemul medical și experți în domeniu, precum: Daniel Horák, Șef al Comitetului executiv al Federației Europene a Lanțurilor Farmaceutice (EFPC), Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Vicepreședinte al Camerei Deputaților din România și membru al Comitetului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, Roman Prymula, Fost ministru al Sănătății în Republica Cehă, epidemiolog și vaccinolog, Zdeněk Blahuta, Director executiv al Federației Europene a Lanțurilor de Farmacie (EFPC), Dr. Laszlo Attila, Secretar al Comisiei de Sănătate în Senatul României, Ján Kyselovič, Fost decan al Facultății de Farmacie a Universității Comenius din Bratislava, Marcin Tomasik, Avocat, Firma de avocatură TJSP, Polonia, Nathalie Moll, Director general al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), Andrej Pardo, Head Cluster II Region Europe at Sandoz, Slovenia, Antal Feller, CEO și membru al consiliului de administrație al Hungaropharma Zrt.

Alexandru Rafila:În ceea ce privește rolul farmaciștilor, ar trebui să menționăm că, în întreaga lume, farmaciile lucrează în prima linie de răspuns pentru COVID-19, fiind frecvente cazurile în care pacienții au un prim contact direct cu acești furnizori de servicii medicale. Deoarece consultațiile medicale tradiționale s-au desfășurat la distanță, farmaciile comunitare au rămas deschise publicului în timpul carantinei, oferind pacienților acces individual la farmaciști și sfaturi cu privire la medicamente și boli. Complexitatea diagnosticului și tratarea pacienților cu COVID-19 în spital, după externare sau în ambulatoriu, necesită o echipă de experți multidisciplinari, care include farmaciști.

În unele țări, farmaciștii joacă deja un rol important în administrarea și imunizarea vaccinului COVID-19, iar farmaciile sunt din ce în ce mai implicate în testarea rapidă și susțin autoritățile locale din diferite țări, raportând testele pozitive.

În perioada stării de urgență de anul trecut, peste 5.500 de farmaciști și asistenți farmaceutici au lucrat în prima linie a răspunsului la COVID-19.

Peste 1.250 de farmacii erau deschise zilnic, permițând accesul pacienților la medicamentele necesare. Poate că acestp lucru a influențat pacienții într-un mod pozitiv.

Dezvoltarea serviciilor farmaceutice poate reprezenta o soluție ușor de implementat în conformitate cu situații epidemiologice speciale și în contextul social al pacienților, de exemplu: implementarea testării rapide în farmacii, a serviciilor de diagnostic precoce”.

Attila Laszlo:Legea vaccinării a deschis și va deschide în curând o oportunitate pe care am luat-o în considerare cu câțiva ani în urmă, iar acum este actuală – în special extinderea numărului de servicii oferite în farmacii – în primul rând, vaccinarea.

Am stabilit cadrul legislativ care ne va permite să facem astfel de servicii disponibile în farmacii, având o accesibilitate mai ridicată decât cabinetele medicale. În același timp, educarea și furnizarea condițiilor necesare necesită un minimum de efort și o minimă infrastructură. Ne permite să extindem categoriile de profesioniști care pot asigura vaccinarea”.

A.D.R.F.R. este membru al European Federation of Pharmachy Chains (EFPC – Federația Europeană a Lanțurilor de Farmacii – www.eufpc.eu), alianță europeană a asociațiilor reprezentative din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și România, care reprezintă peste 2.500 de farmacii şi 13.700 de specialiști.