COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR):

Testarea anti-COVID-19 în farmacii de către personalul instruit și calificat este un pas important către testarea în masă a populației

București, 31 martie 2021. În contextul creșterii accesibilității populației la testare rapidă în farmacii pentru detectarea infecțiilor cu COVID-19, ca parte a efortului de a crește testarea în rândul populației, membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) sunt pregătiți să asigure efectuarea testelor antigen rapide în farmacii de către personalul instruit și calificat.

Apreciem dialogul constant cu autoritățile din această perioadă cu scopul de a crește capacitatea de testare și accesul populației la teste rapide disponibile în farmacii pentru detectarea infecțiilor cu COVID-19, ca parte a efortului autorităților de a crește testarea în rândul populației din România. În acest context, admitem că este necesară instruirea personalului farmaceutic pentru testarea populației pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu instrucțiunile producătorului, într-un cadru reglementat, sub supravegherea Ministerului Sănătății, cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică, dar și cu implicarea Colegiului Farmaciștilor din România.

„Încă de la începutul pandemiei peste 15.000 de farmaciști și asistenți de farmacie și-au asumat rolul important în prima linie de susținere a populației, în pofida expunerii continue la riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2, aceștia fiind primii specialiști în sănătate la care apelează pacienții. Suntem pregătiți să facem parte din programul de testare a populației prin teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate de către  personal instruit, activitate care deja se desfășoară cu succes în multe dintre statele europene, cum ar fi o serie de exemple de bune practici la nivel internațional în Franța, Italia, Germania și Spania”, a declarat Iulian Trandafir, Președintele ADRFR.

Pe lângă succesul implementării în alte țări europene a testării rapide în farmacii pentru detectarea infecțiilor cu COVID-19, considerăm că proximitatea și accesibilitatea ca specialiști în sănătate, precum și nivelul ridicat de educație continuă profesională a farmaciștilor din România constituie elemente de bază ce vor îmbunătăți accesul populației la teste rapide și eficiente.